www.caldesdemalavella.cat | Va de galetes
250
page-template-default,page,page-id-250,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
ARTIACH Les famoses Oreo, de NABISCO CADBURY Les escoceses WALKER DESTROOPER TRIAS, de tota la vida!

 

GALETES PER A TOTS ELS GUSTOS

“Galetes variades” o assortiment de galetes, “surtido de galletas”, “biscuits assortis” (francès) “Gebäckmischung” (alemany), “assorted biscuits” (anglès), “assorted cookies” (anglès americà), “biscotti assortiti” (italià), “biscoitos sortidos” (portuguès), “bisküvi” (turc) i moltes altres llengües, ens indiquen la difusió internacional d’ aquest amable producte, en forma de capsa de galetes. Sovint capses molt boniques de llauna però generalment de cartró, encara que cada cop amb presentacions més acurades. Des de les espanyoles Cuétara, passant per les basques Artiach o les Nabisco nordamericanes, les Cadbury angleses, les Walker escoceses, les Destrooper belgues o les Trias o Birba catalanes, hi ha tot un món ple de formes imaginatives, gustos diferents i, sobretot, varietat.

Les galetes són parentes de les pastes seques; de fet hi ha poca diferència, però aquestes darreres solen ser més artesanes, confeccionades per les pastisseries, com les pastes de te.
Hi ha una gran tradició de pastes seques arreu dels Països Catalans, com ara a Menorca- potser per tradició britànica-, a Ponent Priorat, a la regió de l’ Ebre o al País Valencià, i en trobem de mantegades, ensaginades, coraçons, rosquilles, rotllos i rotllets, coquetes, capsetes… Se solen fer tant als forns com a les cases. Podem definir la galeta, com hem dit, com una mena de petita pasta seca que no pot tenir- en general- més d’ un 5% d’humitat: per això, en algunes llengües, s’anomenen bescuits, fent referència a les antigues “galetes” dels mariners que es coïen dos cops, per tal que quedessin ben seques per a la seva conservació.
Així doncs, allò que defineix la galeta és que han de ser cruixents. Per això comencen a escapar-se d’aquesta categoria pastes o galetes més toves com les de mantega, les que duen molta xocolata (una moda moderna), les farcides amb melmelada…

 

Jaume Fàbrega